Tuetut ohjelmat
Opiskelijan Kompassia voit käyttää joko itsenäisesti, hyvinvointivalmentajan yksilö- tai ryhmäohjauksessa tai muun ohjaajan tuella.
Self-help - itsenäisesti suoritettavat ohjelmat
Voit seurata ohjelmia itsenäisesti seuraavien asioiden käsittelyyn:
- Stressi
- Mieliala
- Ahdistus
- Wellbeing path (EN)
Ohjatusti hyvinvointivalmentajan ryhmäohjauksella
Tarjoamme monipuolisia työpajoja hyvinvointivalmentajan tuella. Ryhmässä keskustellaan ja jaetaan kokemuksia muiden opiskelijoiden kanssa. Työpajat sisältävät myös opetuksellisia osioita ja kokemuksellisia harjoituksia.
Ohjatusti henkilökohtaisella tuella
Voit käyttää Opiskelijan hyvinvointivalmentajan tai muun ohjaajan (esim. hyvisten tai tehostetun ohjauksen asiantuntijan) tuella. Yksilöohjauksessa hyvinvointivalmentajien ohjaamina voit keskustella mistä vain hyvinvointiisi liittyvistä huolista, kuten opiskelustressistä, jaksamisesta, alentuneesta mielialasta tai ahdistuksesta.
Opiskelijan Kompassin hyvinvointivalmentajat
Henkilökohtainen ohjaus
Ilmainen, matalan kynnyksen tuki. Opiskelijan mielenhyvinvointia, opiskelukykyä ja elämänhallintakykyä edistävä tuki.
Haluatko keskustella tilanteestasi jonkun kanssa? Sinulla on mahdollisuus saada ilmaista henkilökohtaista tukea, joka sisältää kolme yksilöllistä tapaamista hyvinvointivalmentajan kanssa. Yksilöohjauksessa hyvinvointivalmentajien ohjaamina voit keskustella mistä vain hyvinvointiisi liittyvistä huolista, kuten opiskelustressistä, jaksamisesta, alentuneesta mielialasta tai ahdistuksesta. Tuki kestää 8 viikkoa ja pitää sisällään kolme tapaamista hyvinvointivalmentajan kanssa, kolme kirjallista palautetta, yksilöllistä arviointia mielen hyvinvoinnista ja loppuraportin edistymisestä ja jatkosuosituksia.
Kenelle?
Tämä vaihtoehto sopii sinulle, kun haluat parantaa hyvinvointiasi, muttet tiedä mistä aloittaa. Henkilökohtainen kontakti antaa mahdollisuuden keskustella ohjelman teemojen ohella myös mistä tahansa aiheesta, jonka koet tällä hetkellä tärkeäksi tai haasteelliseksi. Henkilökohtainen ohjaus voi auttaa esim. selkiyttämään asioita, jotka voivat esimerkiksi olla esteenä hyvinvoinnillesi yleisesti, haitata opintojesi sujumista tai aiheuttaa ongelmia ihmissuhteissa. Henkilökohtainen ohjaus voi myös auttaa pitämään kiinni päätöksestäsi tehdä jotakin oman hyvinvointisi eteen. Yksilöohjauksessa hyvinvointivalmentajien ohjaamina voit keskustella mistä vain hyvinvointiisi liittyvistä huolista, kuten opiskelustressistä, jaksamisesta, alentuneesta mielialasta tai ahdistuksesta.
Tarjoamme tukea myös kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille englanniksi.
Tuen sisältö
Tuki kestää 8 viikkoa ja pitää sisällään:
- kolme tapaamista hyvinvointivalmentajan kanssa; tapaamiset voidaan toteuttaa opiskelijan toiveen mukaan etäyhteydellä tai kasvokkain (Student Life -opiskeluhyvinvointitiloissa, jotka sijaitsevat Lähde-kirjaston toisessa kerroksessa, huoneessa B214)
- itsenäistä työskentelyä Opiskelijan Kompassi -verkkoympäristössä;
- kolme kirjallista palautetta Opiskelijan Kompassi -verkkoympäristössä;
- yksilöllistä arviointia mielen hyvinvoinnista ja jaksamisesta (hyvinvointikyselyt alussa ja lopussa);
- loppuraportin edistymisestä sekä jatkosuosituksia.
Tuki on maksutonta kaikille Jyväskylän yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Hyvinvointivalmentajina toimivat koulutetut psykologian ja erityispedagogiikan maisterivaiheen opiskelijat. Hyvinvointivalmentajien koulutuksesta ja työnohjauksesta vastaa projektitutkija ja Student Lifen opiskeluhyvinvointiasiantuntija (tehostetun ohjauksen psykologi) Panajiota Räsänen.
Huomioithan, että yksilöohjaus ei välttämättä sovellu tai tarjoa riittävää tukea sinulle, mikäli kärsit ajankohtaisesti vakavampiasteisesta mielenterveyden ongelmasta (esim. vaikea masennus tai ahdistus) tai akuutista kriisistä. Mielenterveyteen liittyvissä asioissa otathan yhteyttä YTHS:n hoidontarpeen arvioon (YTHS). Kriisin kohdatessasi otathan yhteyttä Kriisikeskus Mobileen.
Milloin?
Yksilöohjaus lv 2024-2025
Syksy 2024
Tarjoamme hyvinvointivalmennusta viikoilla 41-50. Tarkemmat aikataulut löydät täältä
Ilmoittautumiset: 18.9.-7.10.2024
Ilmoittaudu helposti täyttämällä Webpropol -verkkolomakkeemme. Linkki lomakkeeseen avautuu 18.9.2024.
Kaikkiin sopiviin ilmoittautujiin otetaan yhteyttä sähköpostitse 8.10.2024 alkaen.
Kevät 2025
Ilmoittautumiset: 15.1.2025–3.2.2025
Yksilöohjaus: vk 6–15
Opiskelijan Kompassin ryhmäohjaus
Ilmainen matalan kynnyksen tuki. Opiskelijan mielenhyvinvointia, opiskelukykyä ja elämänhallintakykyä edistävä tuki. Vertaistuki.
Tarjoamme Opiskelijan Kompassin verkko-ohjelman yhteydessä ryhmämuotoista tukea. Hyvinvointivalmentajien ohjaamissa työpajoissa keskustellaan ryhmässä ja jaetaan kokemuksia muiden kanssa. Työpajat sisältävät myös opetuksellisia osioita ja kokemuksellisia harjoituksia. Tuki kestää 5–6 viikkoa ja sisältää
- 5-6 tapaamista kahden ohjaajan vetämässä ryhmässä ja
- itsenäistä työskentelyä Opiskelijan Kompassi -verkkoympäristössä.
Työpajoissa keskustellaan ja jaetaan kokemuksia esimerkiksi näistä teemoista osallistujien tarpeiden mukaan: omat arvot ja tavoitteet, stressi ja palautuminen, ulkopuolisuuden tunne ja yksinäisyys, ajankäyttö, suorittaminen ja itsemyötätunto, hankaliin ajatuksiin ja tunteisiin suhtautuminen, itsestä huolehtiminen ja itseensä uskominen
Tuki on maksutonta kaikille Jyväskylän yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Hyvinvointivalmentajina toimivat koulutetut psykologian ja erityispedagogiikan maisterivaiheen opiskelijat. Hyvinvointivalmentajien koulutuksesta ja työnohjauksesta vastaa projektitutkija ja Student Lifen opiskeluhyvinvointiasiantuntija (tehostetun ohjauksen psykologi) Panajiota Räsänen.
Kennelle ei sovellu?
Huomioithan, että ryhmäohjaus ei välttämättä sovellu tai tarjoa riittävää tukea sinulle, mikäli kärsit ajankohtaisesti vakava-asteisesta mielenterveyden ongelmasta (esim. vaikea masennus tai ahdistus) tai akuutista kriisistä. Mielenterveyteen liittyvissä asioissa otathan yhteyttä YTHS:n hoidontarpeen arvioon (YTHS). Kriisin kohdatessasi otathan yhteyttä Kriisikeskus Mobileen.
Milloin?
Kevät 2025 (teemat tarkentuvat myöhemmin, 6 opiskelijaa per ryhmä)
3 työpajaa (2 suomenkielisille ja 1 kv-opiskelijoille)
1. vaihtoehto
Ilmoittautumiset: 9.12.2024–14.1.2025
Ryhmäohjaus: vk 4–10
2. vaihtoehto
Ilmoittautumiset: 7.2.2025–19.2.2025
Ryhmäohjaus: vk 10–15
Tarkemmat aikataulut ilmoitetaan marraskuun 2024 aikana.
Esimerkkejä aiemmista työpajoista (keväällä 2024)
Opiskelijan Kompassi tarjosi viisi työpajaa keväällä 2024! Työpajoissa käsiteltiin tärkeitä opiskeluhyvinvoinnin teemoja, kuten stressiä, mielen hyvinvointia, ahdistusta, tunnetaitoja ja haasteita opintojen alussa.
1. jakso (viikot 11-16). Ilmoittautuminen työpajoihin: 8.2.- 5.3.2024
-
Mielenhyvinvointityöpaja
Hyvinvointivalmentajat: Stiina Räty ja Milja Keränen
Lue lisää Mielen hyvinvointi-työpajasta -
Ote opiskelustressistä -työpaja
Hyvinvointivalmentajat: Kaisa Kalttila ja Annina Jormanainen
Lue lisää Ote opiskelustressistä -työpajasta - Mielen taidot -työpaja: jännittäminen osana elämää!
Hyvinvointivalmentajat: Florence Eneh ja Kristiina Vaitoja
Lue lisää Mielen taidot -työpajasta.
2. jakso (viikot 12-17). Ilmoittautuminen työpajoihin: 22.2.- 20.3.2024
- Opiskelun Hyvinvointistartti - Mielen hyvinvointia aloitteleville opiskelijoille (työpaja on peruttu!)
Hyvinvointivalmentajat: Benjamin Salin ja Netta LiukkonenTYÖPAJA ON PERUTTU!
Tie tunteisiin -työpaja
Hyvinvointivalmentajat: Aino Marjokorpi ja Sonja Kokkonen
Lue lisää: Tie tunteisiin -työpajasta
3. jakso (viikot 15-20). Ilmoittautuminen työpajaan: 20.3.- 5.4.2024
- Apua ahdistukseen -työpaja
Hyvinvointivalmentajat: Benjamin Salin ja Netta Liukkonen
Lue lisää: Apua ahdistukseen -työpajasta
Hyvikset
Hyvikset antavat kevyttä opastusta Opiskelija Kompassin käyttöön ja saattavat ehdottaa joitakin harjoituksia, joita voitte tehdä yhdessä tai kotitehtävinä. Jos käyt Hyviksen luona, voit kysyä heiltä lisätietoja Opiskelijan Kompassista.
Tehostetun ohjauksen asiantuntija
Tehostetun ohjauksen asiantuntija (Panajiota Räsänen), joka on myös Opiskelijan Kompassi -ohjelman kehittäjä, käyttää ohjelmaa aktiivisesti ohjaustapaamisissa. Jos sinut ohjataan tehostetun ohjauksen ohjaajan luo, kysyy lisää Opiskelijan Kompassista.